Żywienie kur niosek

Phileo dash

Dążąc do rentowności i zrównoważonego rozwoju, producenci drobiu wprowadzają udoskonalenia w zakresie bezpieczeństwa żywności, redukcji stosowania antybiotyków, treningu immunologicznego i długotrwałej ochrony szczepionkowej. Są to kluczowe parametry, nad poprawą których pracuje się na wszystkich etapach łańcucha produkcji drobiu.

poultry

Znaczenie optymalnej i długotrwałej ochrony szczepionkowej

Phileo dash

Podanie szczepionki kurkom skutkuje wyższymi i bardziej jednolitymi mianami przeciwciał. Poziom i jednolitość miana przeciwciał w stadach rodzicielskich brojlerów może mieć bezpośredni wpływ na jakość oraz śmiertelność piskląt we wczesnym stadium rozwoju.

 

Aby uzyskać optymalną i długotrwałą ochronę szczepionkową, ważne jest, aby przygotować układ odpornościowy ptaków przed szczepieniem, co poprawi trwałość odpowiedzi na szczepionkę. Safglucan®, który zawiera najwyższej jakości oczyszczone betaglukany z drożdży (1,3 i 1,6), w udowodniony sposób przygotowuje układ odpornościowy do lepszej odpowiedzi na szczepionkę zgodnie z zasadą treningu immunologicznego. Proces ten uzupełnia Safmannan® – najwyższej jakości frakcja drożdży, która, jak wykazały badania, wydłuża trwałość reakcji na szczepionkę w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek.

Zmniejszenie presji patogenów w celu ograniczenia stosowania antybiotyków

Profilaktyka: klucz do ograniczenia stosowania antybiotyków

Phileo dash

Pojawienie się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe jest spowodowane powszechnym stosowaniem antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Każdego roku z powodu chorób lekoopornych umiera co najmniej 700 tysięcy osób. W związku z tym władze podjęły decyzję o ograniczeniu stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Kluczem do przyszłości produkcji zwierzęcej jest słowo „zapobieganie”: właściwe zarządzanie gospodarstwem, wysoki poziom bioasekuracji i wysoka jakość paszy są niezbędne, aby zapobiegać zaburzeniom fizjologicznym u ptaków.

 

Abyśmy mogli przestać polegać na antybiotykach, ptaki muszą być odporniejsze. Firma Phileo opracowała program na erę poantybiotykową obejmujący najwyższej jakości rozwiązania na bazie drożdży, takie jak Safglucan®, Safmannan® i Selsaf®. Wzmacnia on naturalne mechanizmy obronne w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek, zmniejsza presję patogenów, poprawia zdrowie jelit oraz zapobiega stresowi oksydacyjnemu.

Ograniczanie ryzyka skażenia salmonellą w celu poprawy lepszego bezpieczeństwa żywności

Phileo dash

Skażenie salmonellą jest globalnym problemem w produkcji drobiu. Gospodarstwo rolne jest złożonym środowiskiem, więc aby skutecznie ograniczyć występowanie salmonelli, należy wdrożyć działania na wszystkich etapach produkcji: w stadzie rodzicielskim brojlerów, w wylęgarni, w odniesieniu do bioasekuracji, jakości wody, zarządzania gospodarstwem, zarządzania mieszalnią pasz, dodatkami paszowymi itp.

 

Wykazano, że bogaty w mannan i betaglukany (1,3 i 1,6) Safmannan® skutecznie ogranicza presję salmonelli w jelitach w stadach rodzicielskich brojlerów i u niosek. Zmniejsza to ryzyko skażenia zarówno kurcząt hodowlanych, jak i jaj niosek.

Innowacyjny asortyment dla niosek

Nasze programy dla niosek

salmo control broilers

Dowiedz się więcej na temat zarządzania nioskami

Powiązane artykuły

Przepraszamy, brak wpisów spełniających podane kryteria.

Zdrowie i dobrostan ptaków, a e efekcie jakość jaj wylęgowych zależą od bardzo wielu czynników. Kluczowe wydają się szczepienia, ale nie mniej istotne jest żywienie kur niosek. Podawany pokarm powinien być pełnowartościowy i optymalnie zbilansowany, co przekłada się na kondycję zwierząt i, co za tym idzie, ich możliwości reprodukcyjne. Z tego powodu warto sprawdzić, czym wyróżniają się oferowane probiotyki i drożdże dla drobiu. Starannie skomponowane mieszanki mają odpowiadać na różnorodne potrzeby hodowców, a jednocześnie ułatwiać im prowadzenie gospodarstwa wydajnego i zapewniającego optymalne warunki bytowe.

Drożdże dla kur niosek a reakcja organizmu na szczepienia

Dostępne w naszym asortymencie drożdże dla drobiu, a w szczególności dla kur niosek, mogą w tym znacząco pomóc. W ofercie znajdują się mieszanki wspomagające pracę układu immunologicznego poprzez wsparcie mikrobiomu jelit czy produkty nakierowane na optymalizację poziomu wydajności reprodukcyjnej zwierząt. Probiotyk podaje się również w celu zwiększenia odporności ptaków na choroby takie jak choćby salmonella.

Z uwagi na zdrowie zwierząt i rentowność gospodarstwa warto zadbać o maksymalną możliwą skuteczność realizowanych szczepień. Żywienie kur niosek probiotykami lub drożdżami dla drobiu wpływającymi pozytywnie na stan mikroflory jelitowej jest jednym z działań właśnie z tego zakresu. Im lepsza kondycja mikrobioty jelit zwierząt, tym bardziej odpowiednia reakcja organizmu na szczepionkę, a więc i efektywniejsza produkcja komórek odpornościowych.

Probiotyki dla kur niosek a antybiotykoterapia

Antybiotyki pozwalają szybko pokonać zagrożenia ze strony patogenów, ale ich częste podawanie może sprawić, ze staną się coraz mniej skuteczne. Na przestrzeni lat doskonale widać, że im częściej stosowano proces antybiotykoterapii, tym mniej był on efektywny, a jednocześnie trudniejszy do wyeliminowania (spowodował to wzrost oporności chorobotwórczych mikroorganizmów). Chcąc prowadzić zrównoważoną i odpowiedzialną hodowlę, należy więc zadbać o organizmy zwierząt poprzez stosowanie profilaktycznych środków.

Właśnie z tego powodu sięga się po drożdże i probiotyki dla drobiu, w tym kur niosek. Dlaczego to coraz bardziej popularna praktyka w żywieniu? Otóż mieszanki dostępne w naszej ofercie składają się z substancji mających pozytywny wpływ na kondycję jelit, która istotnie oddziałuje na prawidłową pracę całego układu immunologicznego. Probiotyki przeznaczone drobiu i kur niosek mogą wspierać odporność, a ponadto ułatwiać wchłanianie składników odżywczych z pokarmów, co wpływa na zdrowie, rozwój i zdolność do produkcji jaj.

Żywienie niosek – probiotyki dla kur i piskląt

Kondycja mikroflory jelitowej ma znaczenie w przypadku dorosłych, jak i młodych osobników. Pisklęta we wczesnej fazie rozwoju narażone są na wiele niebezpieczeństw, ponieważ ich układ pokarmowy początkowo pozostaje całkowicie jałowy. W pierwszych godzinach życia organizm spotyka się z wieloma mikroorganizmami. Wśród nich znajdują się te o korzystnym działaniu dla zdrowia, ale i patogenne, w związku z czym warto rozważyć stosowanie probiotyków dla drobiu. Drożdże dla kur niosek mogą wzbogacać ich żywienie, uzupełniając pokarm o mikroorganizmy wspierające utrzymanie równowagi mikrobiomu.

Oprócz pasz wzbogaconych o składniki zawarte w naszych produktach należy dbać także o jakość samych pasz, warunki bytowe i higienę budynków inwentarskich. Dzięki temu można znacząco ograniczyć śmiertelność piskląt kur niosek i zadbać o ich optymalne tempo rozwoju w pierwszym okresie po narodzinach. Warto przekonać się o tym osobiście, zamawiając probiotyki i drożdże do żywienia drobiu.

Dołącz do naszej społeczności w mediach społecznościowych

Zasubskrybuj
nasz biuletyn

Phileo dash